Рапсове масло: застосування, користь і шкода

rapsovoe_maslo_polza_i_vred-_primeneniеДо сих пір загадковою рослиною залишається ріпак, воно нам дарує цілюще масло. Ріпак відносять до сімейства капустяних, його родичами вважається городня і польова капуста. Багато хто навіть і не здогадуються, наскільки корисно рапсове масло. Своїм смаком воно нагадує оливкову олію, але в чому ж його відмінність? Де використовується ріпакова олія? Які корисні компоненти містяться в рапсовій олії?

Основні складові рапсового масла

У складі продукту міститься достатня кількість насичених і ненасичених жирних кислот. До мононенасиченим відносяться: лінолева, олеїнова, ерукової, ліноленова, ейкозеновая кислоти.

Масло ріпаку багате на фосфор, вітамін Е, каротиноїди, інші вітаміни і мінерали. Варто зазначити, що насіння ріпаку містять достатню кількість міді, вітаміну В, цинку, кальцію магнію.

Корисні властивості олії ріпаку

Покращуємо обмін речовин і худнемо

За рахунок того, що в рапсовій олії міститься достатня кількість ненасиченої жирної кислоти, засіб рекомендують ввести в харчування тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом. Корисний продукт і для кровоносної системи - попереджає тромбоз.

Вже давно доведено, що масло ріпаку покращує обмінні процеси, регенерує клітини, допомагає схуднути і знизити шкідливий холестерин в крові.

Чому масло ріпаку корисніше інших? Відповідь проста: воно проходить особливу чистку, тому в ньому зберігається велика кількість різних жирних кислот. Рапсове масло вважається навіть корисніше оливкової. Продукт включають в різні здорові дієти, їм замінюють інші рослинні масла. Особливо багато есенціальною жирної кислоти, яка має антиоксидантну дію. Есенціальні жирні кислоти вкрай необхідні організму людини.

Відео: Ріпак. Проростки ріпаку користь чи шкода?

На сьогоднішній день рапсове масло активно використовується в косметології, дерматології, тому що допомагає пом`якшити, відновити шкіру. Масло в стерильному вигляді використовується фармацевтами - його додають в різні розчини для ін`єкцій.

На сьогоднішній день значно збільшився попит на рапсове масло, тому що воно стало високоякісним. Масло використовують для приготування маргарину, на ньому смажать, а також додають у салати. У порівнянні з іншими маслами, рапсове ще довгий час зберігає свій колір. Продукт можна використовувати тривалий час, він практично не псується.

Користь масла ріпаку для жіночого здоров`я

Якщо жінка буде постійно використовувати засіб, вона зможе захиститися від злоякісної пухлини грудей. Масло ріпаку містить жіночий статевий гормон естрадіол. Він вважається основою жіночого здоров`я. Естрадіол готує організм жінки до зачаття.

Проведені Американськими вченими дослідження показали, що жінки, які постійно використовують в своєму раціоні харчування оливкова і ріпакову олію, хворіють на рак грудей набагато менше. Жінки, які віддають перевагу гідрогенізовані жирам, ризикують отримати злоякісну пухлину.

Окремо варто відзначити кількість мононенасичених жирних кислот в рапсовій олії. Вони позитивно впливають на роботу серця.

Якої шкоди рапсового масла?

Перед використанням продукту необхідно враховувати, що в рапсовій олії міститься достатня кількість ерукової кислоти. Ферменти людини не можуть її нормально сприйняти, тому кислота починає накопичуватися у великій кількості. В результаті у людини виникають серйозні проблеми зі статевими органами, у дітей може зовсім затримуватися статевий розвиток.

Ерукова кислота негативно позначається на роботі серця, печінки, судин, скелетних м`язах. Рапсове масло необхідно використовувати дуже обережно. Наприклад, практично в усіх країнах Євросоюзу, масло ріпаку заборонено використовувати як продукт харчування. Незважаючи на це, в Німеччині, рапсове масло постійно використовується у вигляді харчового продукту.

Увага! На сьогоднішній день вирощуються спеціальні сорти ріпаку з мінімальною кількістю ерукової кислоти. Такий продукт можна використовувати спокійно, він не зашкодить.

Вибір рапсового масла

При покупці обов`язково звертайте на упаковку. На етикетці обов`язково вказується кількість ерукової кислоти (норма до 0,6%).

Увага! Якщо на упаковці вказано, що рапсове масло гідрогенізовані, від його покупки варто відмовитися.

Масло повинно мати приємний запах. Також звертайте увагу на колір, натуральний продукт буде світло-жовтого кольору. Осад в пляшці повинен бути відсутнім. Якщо він є, значить, масло окислювалося або згіркле, використовувати його не можна.

Відео: Смажити можна - шкідливо. Але на чому смажити можна?

Не рекомендується застосовувати масло для смаження. Коли воно нагрівається, в ньому починає утворюватися велика кількість небезпечних сполук і токсичних речовин. Якщо постійно вдихати дим, які з`являється, може розвинутися рак легенів.

Застосування рапсового масла в косметології

Використовуйте масло ріпаку сирим, додавайте його в салати. Також рапсове масло - це найкраще косметологічне засіб. З його допомогою можна пом`якшити шкіру. Щоб приготувати ванну, потрібно взяти 200 мл молока, 50 грам морської солі, столову ложку соди харчової, потім додати кукурудзяний крохмаль - чайну ложку. В кінці кладеться рапсове масло - 2 столових ложки. Додатково можете додати 2 краплі лаванди, підлогу чайних ложки екстракту липи. Це найкраще протизапальну, протимікробну, заспокійливий засіб. Ванну приймати протягом 20 хвилин.

Відео: Ріпакова олія для трактора

Протипоказання рапсового масла

Продукт не можна використовувати, якщо загострився хронічний гепатит, а також при жовчнокам`яній хворобі, діареї. Заборонено масло ріпаку при індивідуальній непереносимості продукту.

Таким чином, рапсове масло є одним з корисних продуктів, яке активно застосовується в кулінарних, медичних і косметологічних цілях. При використанні важливо враховувати всі протипоказання, побічні ефекти. Також уважно купуйте продукт, він повинен бути натуральним.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

» » » Рапсове масло: застосування, користь і шкода